plávanie: Baran sa teší na mikrosúboj Phelps-Lochte, ale i na Franklinovú

25.07.2012 Celý región

Bratislava 24. júla (TASR) - Ozdobou plaveckých súťaží v olympijskom bazéne v Londýne by mal byť mikrosúboj amerických reprezentantov Michaela Phelpsa a Ryana Lochteho, ale aj výkony 17-ročnej Missy Franklinovej. Pre TASR to uviedol tréner slovenskej plaveckej reprezentácie Gabriel Baran.

Phelps pred štyrmi rokmi očaril športový svet fantastickým ziskom ôsmich zlatých medailí v Pekingu, čím prekonal rekord krajana Marka Spitza. Celkovo získal 27-ročný dlháň z Baltimoru na olympijských hrách už štrnásť zlatých medailí. Lochte však prepísal už pred dvoma rokmi Phelpsove svetové rekordy v polohových pretekoch na dvesto aj štyristo metrov. V anglickej metropole bude Phelps štartovať "len" v siedmich disciplínach, ale Lochte v ôsmich.

"V Londýne sa črtá veľký súboj krajanov. Napokon Lochte už avizoval, že bude atakovať Phelpsov úspech z OH 2008 v Pekingu, kde získal osem zlatých medailí," rozhovoril sa tréner Baran: "Už na drsnej americkej kvalifikácii, kde sa plávu veľmi rýchle časy, mali neľútostný súboj. Tam sa ukázalo, že sú veľmi vyrovnaní. Ale Lochte priznal, že nebyť Phelpsa, tak by sa k takýmto výkonom nevybičoval. Bude to zaujímavé sledovať, pretože majú niekoľko spoločných disciplín a tie budú rozhodovať. Na jednej strane chcel Phelps obhájiť zlaté kovy, na druhej strane sa Lochte bude snažiť zopakovať úspech svojho krajana spred štyroch rokov."

Najmladšou členkou americkej plaveckej výpravy na OH 2012 je Franklinová, ktorá však má medailové ambície. Keď mala zámorská tínedžerka šesť rokov, tak sa zúčastnila na prvých pretekoch na 25 m znak. Ako 13-ročná zažila premiéru na americkej kvalifikácii, na minuloročných majstrovstvách sveta získala tri zlaté medaily, jedno striebro a jeden bronz, pričom súčasne je držiteľkou svetového maxima na 200 m znak.

"Videl som Franklinovú súťažiť v Berlíne na Svetovom pohári. Už pri jej rozplavbe som si uvedomil, že musí mať naplávané neskutočné kilometre. V tej rozplavbe tuším aj urobila svetový rekord na 200 m znak a bol to úžasný zážitok. Franklinová síce má len 17 rokov, ale pláva tak úžasne a vyzreto, že nikto nepochybuje o jej talente a schopnostiach. Všetko nasvedčuje tomu, že bude ozdobou olympiády," poznamenal Baran.
 

Vyberte región